Інформація Коментарі (0)
Древні витоки села Тарасівки
Древні витоки села Тарасівки - Володимир Проценко
Нарис
Написано: 2006 року
Твір додано: 20-10-2021, 16:59

Завантажити:

Тарасівка, що розташована поруч залізничного шляху Київ-Фастів у Києво-Святошинському районі на річці Віті має історичні витоки із скіфської доби. Через нього з найдавніших часів скрипіли валки чумаків. Древні тутешні бояри перебували на службі у київських князів, охороняли останній рубіж підходів до сивого Києва. Жителі зазнавали несамовитої агресії і експансії від різних орд і зайдів. Волею історії односельці були поставлені в умови постійної оборони і самозахисту. Впродовж більше ніж двох тисячоліть наші предки виживали у тяжкій і виснажливій боротьбі з кочівниками. В 1240 році населення було майже знищене, а оборонні споруди спалені монголо-татарськими ордами.
Історія села до початку XIX століття не документувалась, а документи пізніших часів розкидані по різних архівах і залишились зовсім не вивченими. Чимало архівних документів було втрачено у періоди лихоліть „громадянської війни” 1917-21 рр. і II Світової війни. Документи XYII-XX століть частково писані від руки старим правописом, частково пошкоджжені часом і не дають змоги чіткого їх відтворення. То ж наступні дослідження і знахідки будуть долучені до цього видання і, безперечно, наступні випуски будуть більш історично і змістовно збагаченими.
Велика подяка працівникам архіву і наукової бібліотеки Національного Науково-Дослідного інституту археології України, працівникам Державної історичної бібліотеки України, Центрального Державного Історичного Архіву України, ентузіастам музею історії села Тарасівки, яким опікується школа та працівникам сільських бібліотек сіл Юрівки та Тарасівки.
В. Проценко До читача
І. Проценко Минула історія зробила сільську громаду міцною родиною
Мікрорайони села
Бої
Учителька, з якою звіряли думки і справи
Сільський район столиці
В. Проценко
Перші поселення
Незнане в історії села Тарасівки
Зміїні (троянські) вали
Стратегічні укріплення Київської Руси
Древній маєток на Вітській греблі
Юрівка – Святополчград
Фортеця Звенигород
Київський воєвода Шварно
Князь Шахрай
Кривкивщіна
Біль – Білогородка
Козацько-гетьманська доба
Що ще подивитися