Інформація Коментарі (0)
Графіті Чернігова у соціокультурному просторі X-XVII ст.
Графіті Чернігова у соціокультурному просторі X-XVII ст. - Святослав Подлевський
Дисертація
Написано: 2018 року
Твір додано: 19-10-2021, 16:26

Завантажити:

PDF
Подлевський С.В. Графіті Чернігова у соціокультурному просторі X-XVII ст. На правах рукопису.
Дисертація на здобуття наукового ступеня кандидата історичних наук за спеціальністю 07.00.01 - історія України. Чернігівський національний педагогічний університет імені Т.Г. Шевченка. Чернігів, 2018.
Дисертація є комплексним міждисциплінарним дослідженням пам'яток епіграфіки Чернігова у соціокультурному контексті Х-ХѴІІ ст. У роботі з сучасних методологічних позицій систематизовано, проаналізовано та інтерпретовано сукупність продряпаних надписів та зображень символічного змісту, виявлених у Чернігові в ході археологічних розкопок та під час натурних досліджень пам'яток архітектури. На конкретному матеріалі визначено час розповсюдження та специфіку використання головних типів писемності, які у різні історичні періоди використовувались містянами. Простежено появу, розвиток та зміни у традиції побутування кириличних графіті протягом досліджуваного часу. На основі залучення широкої джерельної бази висвітлені основні тенденції у розвитку кириличної епіграфіки Чернігова. Окрім зразків грецької та латинської писемностей, що побутували у місті за часів середньовіччя та ранньомодерної доби, досліджений масив руноподібних знаків, котрі активно використовувалися впродовж Х-ХШ ст. Ці знаки не можуть бути визначені як писемність та, ймовірно, є рефлексією на рунічне письмо скандинавів і тюрків, які перебували у Чернігові та його окрузі. Уперше у вітчизняній історіографії розглянутий та проаналізований загальний масив епіграфічного матеріалу Х-ХѴІІ ст., який походить з окремо взятого міста та є відображенням культурних традицій, світогляду та релігійних вірувань місцевого населення.
Ключові слова: Чернігів, міське середовище, соціокультурний простір, епіграфіка, писемність, графіті, середньовіччя, ранньомодерна доба.
АНОТАЦІЇ 2
СПИСОК ПУБЛІКАЦІЙ ЗДОБУВАНА 4
ЗМІСТ 6
ВСТУП 7
РОЗДІЛ 1. ІСТОРІОГРАФІЯ, ДЖЕРЕЛЬНА БАЗА, МЕТОДОЛОГІЯ ТА
МЕТОДИКА ДОСЛІДЖЕННЯ 11
1.1. Історіографія дослідження 12
1.2. Джерельна база 27
1.3. Методологія та методика дослідження 31
РОЗДІЛ 2. КИРИЛИЧНІ ГРАФІТІ ЧЕРНІГОВА XI-XVII СТОЛІТТЯ 45
2.1. Кириличні графіті XI ст 46
2.2. Кириличні графіті XII—XIII ст 50
2.3. Пам’ятки епіграфіки XIV - першої половини XVII ст 72
2.4. Надписи другої половини XVII ст 101
РОЗДІЛ 3. ПАМ’ЯТКИ НЕКНРИЛИЧНОЇ ПИСЕМНОСТІ X-XVII
СТОЛІТТЯ 110
3.1. «Некириличні» знаки та символи X-XVII ст 111
3.2. Пам’ятки грецької та латинської епіграфіки XI-XVII ст 130
ВИСНОВКИ 152
СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ ТА ЛІТЕРАТУРИ 156
ДОДАТКИ 181