Інформація Коментарі (0)
Енциклопедія української діяспори. Том 1 (Австралія-Азія-Африка)
Енциклопедія української діяспори. Том 1 (Австралія-Азія-Африка) - Василь Маркусь
Енциклопедія
Написано: 1995 року
Твір додано: 21-10-2021, 13:27

Завантажити:

Енциклопедія Української Діяспори (ЕУД) є галузевим енциклопедичним довідником про одну ділянку українознавства, а саме - минуле й сучасне українського етносу поза межами України. Тим самим, за своїм характером, вона перегукується з подібними галузевими енциклопедіями, виданими останнім часом в Україні (Радянська Енциклопедія Історії України, Українська Літературна Енциклопедія, Географічна Енциклопедія України та ін. ). Але генетично та ідеологічно ЕУД виходить з іншого джерела. Йдеться про відоме діяспорне видання - Енциклопедію Українознавства (ЕУ), започатковану наприкінці 1940-их pp. у Німеччині й продовжувану вже понад 40 років у Франції.

Хронологічно першим появляється 4 том ЕУД, присвячений минулому і сучасному українського поселення в Австралії; частково йдеться тут й про два інші континенти - Азію та Африку, де коротше чи довше перебували люди з України й утворили окремі поселення-громади або залишили індивідуальні сліди своєї творчої праці та присутности.

Енциклопедія української діяспори: том 4 (Австралія-Азія-Африка), гол. ред.: Маркусь Василь, Наукове Товариство ім. Шевченка і Національна академія наук України. Вид. «ІНТЕЛ» Київ 1995. ISBN 978-5-7702-1069-9